Så lyckas du med perenner i trädgården

Perenner är en storfavorit bland trädgårdsblommor. Det beror inte bara på att det finns nästan oändligt många sorter utan framförallt på att det går att få relativt lättskötta plantor som blommar under flera år.

Planerar du att dekorera trädgården med perenner behöver du dock tänka på några saker. Bland annat att välja rätt plats och planteringsjord. När du ger dina perenner rätt förutsättningar från start får du nämligen en flerårig växt som du kan njuta av många år framöver.

Plantera perenner på rätt plats

Första steget när du ska plantera växter och blommor bör alltid vara att fundera över var i trädgården du har plats. Perenner växer sig gärna stora och behöver därför gott om utrymme. Planerar du att odla på en mindre yta får du alltså nöja dig med färre plantor för att de ska få rätt förutsättningar att växa sig fina.

Platsen du väljer bör också ha jord som är väldränerad och mullrik. Då trivs dina perenner som allra bäst.

Så odlar du perenner – steg för steg

När du har valt ut en passande plats i din trädgård är det dags att börja odla. Fröer till perenner köper du enklast i en välsorterad fackhandel. Då vet du att du får frön av bra kvalitet.

Vi rekommenderar att du verkligen tar dig tid att botanisera bland olika sorter och kanske även kombinerar flera olika för att skapa en mer färgrik rabatt. Tänk på att de kan ha olika krav gällande jordmån och ljusförhållanden, så kontrollera alltid det på fröpåsen innan du planterar.

Så här planterar du perenner från frö:

  • Perenner från frö odlar du med fördel i en fröbricka. Den bör vara placerad på en varm och ljus plats inomhus så att fröna får bra förutsättningar att gro.
  • När du sår perenner ska du välja en planteringsjord som är väldränerad.
  • I brickans små krukor strör du sedan fröna och täcker med ett tunt lager jord. Se till så att jorden är ordentligt fuktig och låt den inte torka ut under tiden som perennerna gror.
  • Dina perenner börjar sedan gro efter någon månad, vanligen inom tre till fem veckor.

Plantera perenner på våren

Precis som många andra växter bör perenner planteras under våren. Då får växten gott om tid på sig för att etablera sina rötter inför sommarens blomning. Tänk dock på att inte plantera dem ute förrän risken för frost har passerat.