Alternativa lånemöjligheter för dig med betalningsanmärkningar

Idag är det enklare än någonsin att teckna abonnemang, ta lån, handla på avbetalning eller skaffa och utnyttja kreditkort. Många verksamheter har som affärsplan att man handlar nu och betalar senare. Det finns mycket positivt med detta, men en risk är att det underlättar för risken att dra på sig många och onödiga skulder.

Detta kan leda till betalningsanmärkningar. I regel rekommenderas det att man inte ansöker om lån om man har en anmärkning. Men det finns sätt att låna pengar säkert trots det, vilket vi kommer diskutera nedan.

Om du helst vill undvika att använda kreditinstitut kan du låna av en familjemedlem eller vänta på skatteåterbäringen för att täcka viktiga kostnader. Du kan läsa mer detaljer om skatteåterbäringens viktiga datum via länken.

Läs vidare nedan om vilka möjligheter till lån som finns tillgängliga när du har en betalningsanmärkning.

Kan jag få lån med betalningsanmärkning?

Ja, på senare tid har allt fler långivare börjat öppna upp för möjligheten att bevilja lån trots att den som söker lånet har en aktiv betalningsanmärkning. Med det sagt kan det fortfarande vara svårt. Det finns också risker som är viktiga att överväga innan man godkänner ett låneavtal.

De flesta långivare accepterar inte låneansökningar från personer med betalningsanmärkningar. Dessa anmärkningar är bevis på en oförmåga att betala skulder i tid. Det innebär alltså att lånet kan vara mycket riskabelt för långivaren.

Om du däremot hittar en långivare som godkänner ansökan trots anmärkningen bör du vara uppmärksam på räntesatserna och avgifterna. Med största sannolikhet kommer det handla om en högkostnadskredit. Dessa är riskabla lån och bör endast utnyttjas om det inte finns någon annan utväg.

Den stora risken med att acceptera ett mycket dyrt lån är att du kan dra på dig ännu större skulder som du inte har råd att betala tillbaka. Det kan leda till ännu en betalningsanmärkning längre fram, vilket ger dig ett ännu sämre kreditvärde och kan orsaka ännu större ekonomiska problem.

Men hur ska man då göra om man behöver ett lån men har en betalningsanmärkning registrerad?

Låneförmedlare:

Istället för att besöka varje långivares hemsida för att se om de erbjuder lån med betalningsanmärkning kan du använda en låneförmedlare som Enklare. De är specialister på att matcha långivare med kunder utifrån kundens behov och kreditvärde.

Tänk på att långivarna de matchar med dig kan ställa höga krav om du har en betalningsanmärkning. Det kan krävas god inkomst, fast anställning och att du endast kan få lån med säkerhet.

Medsökande:

Att ansöka om lån tillsammans med en medsökande kan vara en bra möjlighet att få lån trots betalningssvårigheter. Anledningen är att kreditprofilen blir starkare när två personer tillsammans ansvarar för återbetalningen.

Innan du ansöker med en medsökande är det viktigt att båda är medvetna om situationen. Ansvaret för att betala tillbaka skulden faller på båda. Att en av er inte kan betala spelar ingen roll för banken, utan räkningen måste betalas i sin helhet ändå. Det är viktigt att ni kommunicerar öppet om detta med varandra.

Låna från vänner och familj:

Ett tryggare sätt att låna pengar om du inte godkänns av banker, långivare och andra kreditinstitut är att be familj och vänner om ekonomisk hjälp. Även om man är besläktade eller goda vänner är det rekommenderat, för bådas skull, att man tar fram ett skriftligt avtal om lånets villkor. Detta hjälper mot eventuella missförstånd som kan uppstå vid en muntlig överenskommelse.

Fördelen här är att du undviker kreditkontroll, och du får sannolikt en mycket flexibel återbetalningsplan. Tänk dock på att pengar lätt kan skapa klyftor mellan människor – även inom familjer. Därför bör du betrakta lån från vänner som seriösa långivare och sköta återbetalningen som om du hade att göra med en etablerad bank.

Konsolideringslån:

Det finns möjligheter att beviljas vissa privatlån om syftet är att konsolidera sina skulder – alltså att samla dem. Här tar du lån med syftet att betala av andra lån. Med andra ord så slår du ihop alla lån till ett enda stort lån.

En svår ekonomisk situation blir direkt mycket mer hanterbar och lättare att kontrollera med ett konsolideringslån. Dessutom sänker detta räntekostnaderna rejält eftersom du bara betalar en enda räntesats i månaden.

Kortfristiga lån:

Kortfristiga lån, eller snabblån som de ibland kallas, är en omtvistad låneform, men de är ofta tillgängliga för personer med betalningsanmärkningar som är i akut behov av pengar. De här lånen har gjort sig kända på grund av de höga räntorna och korta återbetalningstiderna, vilket gör dem till en riskfylld lösning.

Det är väldigt enkelt att hamna i en skuldfälla med dessa lån. Därför är det mycket viktigt att du överväger kostnaderna, riskerna och din egen inkomst och budget innan du ansöker om ett sådant här lån.